Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.06.2019 17:41 - АРХИЕПИСКОП И ХИРУРГ
Автор: mylord999 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 112 Коментари: 0 Гласове:
2



 

image


АРХИЕПИСКОП И ХИРУРГ

Още в съветско време вървеше мълвата за хирурга-архиепископ. Той поставял болния на операционната маса, прочитал над него молитва, прекръствал себе си, лекарите, сестрите или с йод помазвал мястото, където трябва да се реже и след това се хващал за скалпела. А неговите операции винаги били сполучливи: слепите проглеждали, обречените се съживявали. И всички заедно се чудели – науката ли помага, или Бог, заради Когото преследват и убиват?

На пожълтелите снимки от някога можете да видите облечен в расо старец с дълга посивяла коса. На гърдите – панагия. Гледа сурово и проницателно иззад кръглите си очила. Да, този човек наистина е бил епископ. И наистина е бил професор. Той живее в съветско време почти четиридесет години. По неговите книги са учили няколко поколения съветски хирурзи. Този човек е произнасял проповеди и заедно с това е чел лекции, изнасял е доклади на научни конференции и конгреси. Познавали го добре както ранените във военните болници, така и заточениците, изпратени в лагерите на Архангелск и Красноярск.

 

Архиепископ Лука носел своя кръст с чест и достойнство. Нравствените и етически принципи за него били пределно точни. Той пише: "Главното в живота е винаги да се прави добро на хората. Ако не можеш да направиш голямо добро, постарай се да извършиш поне малко."

 

В денят на всички светии просияли на руската земя, празнуван тогава на 11 юни 1961 година, архиепископ Лука починал. Три дни не преставал човешкият поток към гроба на архиепископа-лекар, а в деня на погребението процесията достигнала три километра. По-късно започнали да постъпват съобщения, че много болни, които се покланяли на гроба на владика Лука, по молитвите му получавали изцеление. Чудесата не престават и днес.

Ако ви се случи да попаднете на градското гробище в Симферопол, отдясно на главния вход ще видите гроб с бял мраморен паметник. Ще го познаете отдалеч – на него има цветя и в най-студена зима, и през горещото лято. Върху мрамора се чете изписано със златни букви: Архиепископ Лука (Войно-Ясенецки) 27 април 1877 – 11 април 1961 г., доктор по медицина, професор-хирург. Казват, че архиепискoп Лука сам е съставил надгробния надпис. И не случайно – в сърцата на всички той ще остане като архиепископът-хирург.

През 2000 година архиепископ Лука Войно-Ясенецки е признат за светец .






Гласувай:
2


Вълнообразно



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mylord999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2190
Постинги: 1
Коментари: 0
Гласове: 0
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930